{ "title": "Gut Hastalığı", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/gut-hastaligi(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:28:18", "author": "Emel Aslan", "article": [ { "article": "Gut Hastalığı, Romatizmal bir hastalıktır. Geçmiş dönemlerde ismi kral hastalığı olarak bilinmiştir. Zengin kesimde görüldüğüne inanılan bu hastalığın, günümüzde aslında sınıf gözetmeksizin tüm insanlarda görülebileceği anlaşılmıştır. Diğer hastalıklara nazaran dönemsel olarak ortaya çıkar. Kesin bir tedavisi yoktur. Medikal tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir.

Gut Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Uzman bir hekim ile hastalığın tanısı hızlıca konur. Kandaki ürik asidin yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kanda yapılan test neticesinde hastanın ürik asit miktarının yüksek olması bu tanıyı koymak için yeterli değildir. Film çekimi ile de şişlikler görülebilir. Kesin tanı için eklem bölgelerinden alınan sıvıdan ürik asit kristallerinin bulunduğunu tespit etmek gerekir.

Gut Hastalığı Neden Olur?

Ürik asidin yükselmesinin nedenleri arasında fazla proteinli beslenme, cerrahi müdahale, stres, uzun süre aç kalma, alkol ve travma bulunmaktadır. Bazı ilaçların ürik asit miktarını arttırmasına bağlı olarak da ortaya çıktığı görülmektedir. Fazla kiloların da hastalığı tetiklediği bilinen sebepler arasındadır. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve şeker hastalığının da gut hastalığını tetiklediği bilinmektedir. Özellikle 50 yaş üzeri erkeklerde görülme sıklığı fazladır. Kadınlar menopozdan sonra risk altına girer. Gençler ve çocuklarda genellikle görülmez. Ancak genetik hastalıklar arasında yer alması nedeniyle ailedeki tüm kişiler aynı oranda risk altında sayılır.

Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Eklem bölgesinde şişlik, şiddetli ağrı, kırmızı-mor arası renk değişikliği görülür. Hastalar arasında uykudan uyandıran, zonklayan ağrı olarak tarif eder. Ortalama 2 gün şiddetli ağrı hissedilebilir. Bu süreçte ateşte görülebilir. Özellikle ayak baş parmağında kendini gösterir. Şekil bozukluğuna neden olur. Hareket kısıtlılığı getirir.

Gut Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalık evrelerine göre farklı tedaviler gerektirir. Herhangi bir ağrı şişlik yaşanmadan yalnızca kandaki ürik asit yükselmesi fark edilirse medikal tedavi ile ürik asit miktarı azaltılır. Ürik asit atımı hızlandırılır. Erken tanı ile hastalığın bu evresinde yapılan tedavi hasta için oldukça önemlidir. Ataklar geçiren ve şiddetli ağrılar yaşayan hastalar için ise tedavi uzun süreli olacaktır. Medikal tedaviye başlanır. Aynı zamanda hastanın bol su tüketerek eklemde biriken tuz kristallerinin çözülmesini hızlandırması önerilir. Eklem bölgelerinden sonra tuz kristalleri böbreklerde de birikmeye başlar. Su tüketiminin artırılması bu durumunda önüne geçecektir. Tedavi sırasında verilen diyetin içinde deniz ürünleri ve hayvansal yağların da tüketimi kısıtlanmıştır. Doktorun bilgisi dışında alınan tüm ilaçlar hastalığın seyrini değiştireceğinden bu konuda da dikkatli davranmak gerekmektedir. Hasta rutin kontrollerinin aksatmayarak yapılan tetkiklerle hastalığın bu sıkıntılı sürecini kolaylıkla atlatacaktır.
" } ] }