{ "title": "Gut Hastalığı ve Beslenme", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/gut-hastaligi-ve-beslenme.jpg", "date": "19.01.2024 01:07:29", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Gut hastalığı ve beslenme, romatizmal hastalıklar arasında en çok ağrı ve acıya sebep olan, kilo oranı arttıkça şiddeti de artan bir hastalık türüdür. Vücuttaki gereksiz atık maddeler, ürik aside dönüşerek idrar ile dışarı atılır. Bu ürik asit, vücutta çok fazla üretiliyor ya da az olmasına rağmen dışarı atılamıyorsa vücutta birikmeye başlar. Kandaki ürik asit miktarı çoğalır ve özellikle eklem bölgelerinde ürik asit birikmesi sonucu iltihaplanmalar meydana gelir. Zamanla çok fazla ağrıya sebep olan bu hastalık \"gut hastalığı\" olarak adlandırılmaktadır.

Genellikle ayak baş parmağında fark edilen bu hastalık, bölgede kızarma, şişme, iltihap ve ağrı ile tespit edilebilir. Sürekli devam eden bir hastalık değil, zaman zaman kaybolan ve sonra yeniden ortaya çıkan bu hastalığın henüz kesinleşmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Genç yaşlarda ortaya çıkması çok nadir bir durum olmakla birlikte, özellikle 40 yaşın üstündeki kişilerde görülmektedir. Kadınlarda ortaya çıkma oranı erkeklere göre daha azdır. Yani erkekler daha çok risk grubuna girmektedir. Kadınlarda ise nadir görülse de ortaya çıkma zamanı menopoz sonrası dönemlerdir.

Gut Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Gut hastalığı belirtileri, eklem bölgelerinde iltihapla birlikte şişlik ve kızarıklık şeklinde oluşur. Ayak baş parmağında daha fazla görülür, başladığında çok şiddetli ağrılar duyulmaktadır. Bu hastalık, belirli aralıklarla ortaya çıkıp kaybolduğu için ataklar halinde görülmektedir. Ilk atak oldukça ağrılı ve şiddetli olur. İlk ataktan sonra herhangi bir belirti ya da ağrı oluşmadan bir süre bu şekilde devam etmektedir. Kan testleri yapılırsa, kandaki yüksek ürik asit miktarına göre teşhis konulabilir. İlerleyen hastalık durumlarında, eklem bölgelerinde hareket edememe, acıya dayanamama gibi yüksek dereceli durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte eklemlerde şekil bozukluğu oluşarak estetik görünümde önemli ölçüde zarar görebilir. Bu belirtiler fark edilirse zaman kaybetmeden bir uzmana görünmek ve mutlaka kan testi yaptırmak gerekir. Kan testi ile, hastalığın olup olmadığı ürik asit değerine bakılarak tespit edilebilir.

Gut hastalığı için beslenme, oldukça önemli bir etkendir. Yanlış yapılan diyetler, eksik ya da yanlış beslenmek, yenilmemesi gereken besinleri tüketmek gut hastalığı oluşumu için riski arttırabilir. Bu yüzden çoğu hastalıkta gösterilen beslenme hassasiyetinin daha fazlasını göstermek şarttır. Fazla kilodan kaçınmak en önemlisidir çünkü kilo arttıkça, hastalık riski de artar. Alkol ve sigara kullanımı varsa, bunlar da bırakılmalıdır. Yanmış yağ, iltihap oranını arttıracağı için kızartılmış ve kavrulmuş besinler tüketmemek gerekir. Kilo vermek için yanlış diyetler yapılmamalıdır. Kilolu olmak risk grubuna girmeye neden olduğu gibi, bilinçsiz ve sağlıksız şekilde verilen kilolar da ürik asit artmasına neden olabilir. Çünkü bu şekilde uygulanan diyetlerde çok fazla protein yıkımı oluşur, bu da ürik asidi arttırır. En önemlisi, doktor kontrolünde ve yavaş bir şekilde kilo vermektir.

Gut hastalığı oluşmaması için, yağlı süt ve süt ürünleri, sucuk, salam, sosis, pastırma, kelle, paça, karaciğer, böbrek, dalak, beyin, dil, işkembe, sardalya, ıstakoz, kalamar, midye, alkol, havyar, kuruyemiş, bal reçel gibi şekerli besinler, yağlı ya da kızartılmış ekmekler, pasta, börek, kek, tatlı, margarin, tereyağı, hayvansal yağlar, mayonez, kaymak, krema, keklik, bıldırcın, ördek, tavşan, kaz gibi çok geniş yelpazesi olan bu besinleri tüketmemek gerekir. Hastalığa yakalanma riskini azaltmak içinde, yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini fazla olan besinler ve sağlıklı ürünler tercih etmek gerekir.
" } ] }