{ "title": "Gut Hastalığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/gut-hastaligi-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 18:42:19", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Gut Hastalığı Nasıl Geçer, Gut hastalığında en çok etkilenen bölge, ayak baş parmağının tabanındaki tarak kemiği eklemidir. Gut vakalarının yüzde ellisi bu bölgede belirti verir. Bununla birlikte kireçlenme, böbrek taşı şeklinde de mevcut olabilir. Gutun en önemli sebebi kanda ürik asit düzeyinin yükselmesidir. Ürik asit kristalleşerek eklemlerde, tendonlarda ve çevre dokularda birikir. Gut hastalığının en çok görülen belirtisi de ayak baş parmağındaki kızarıklıktır. Bu kristallerin eklem sıvısında görülmesi ile klinik tanı doğrulanmış olur. Akut atak geçtiğinde, hayat tarzındaki değişikliklerle ürik asit düzeyleri düşer. Son 10-15 yıldır gutun görülme sıklığı artmıştır ve hayatlarının bir döneminde insanların yaklaşık %1-2'sini etkilemektedir. Bu artışın nedeni; daha uzun hayat süresi beklentisi ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler gibi risk faktörlerinin artmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Gut geçmişte zamanlarda “kralların hastalığı” olarak adlandırılırdı. Gut hastalığının en sık görülen belirtilerinden bir diğeri de sağ ayak baş parmağında ortaya çıkan kızarıklık ile parmakta meydana gelen şişkinliktir. Hastalık daha sonra ilerleyerek eklemlerde ani ağrılara neden olabilir. Topuklar, parmaklar ve bileklerde de görülüp diğer bölgelerdeki eklemlerde de şişme, kızarıklık ve ağrılara neden olabilir.

Gut Hastalığının Nedeni ve Gut Hastalığı Nasıl Geçer?

Gut hastalığı genellikle protein oranı yüksek besinlerin (Et, alkol, balık, baklagiller.) aşırı tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinir. Çok miktarda et tüketenlerde görüldüğü için tarihte “Kral hastalığı” olarak isimlendirilmiştir. Bu durum beslenme düzeni, genetik yatkınlık, ürik asit tuzları olan üratın yeterince atılmaması gibi birkaç nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ürik asidin böbreklerden yeterince atılamaması hastalığı olanların yaklaşık %90'ında hiperürisemin ana nedeni olmasına rağmen aşırı ürik asit üretimi %10'dan daha azında ana nedendir.

Bu hastalıkta tedavinin ilk amacı akut atakların hafifletilmesidir. Ürik asit düzeylerini düşürmek için kullanılan bazı ilaçlar tekrarlanan atakları önleyebilir. Günde birkaç kez 20-30 dk. Boyunca uygulanan buz ağrıyı azaltır. Ürik asit düzeylerinin düşürülmesi hastalığın geçmesi için bir tedavi yöntemidir. Gut hastalığına yakalananlar 1-4 hafta arasında yatağa mahkûm olmaktadır. Gut hastalığı ortaya çıktıktan sonra, hastalığı tedavi eden bir ilaç bulunmamaktadır. Bazı ilaçlar ürik asit seviyesini düşürüyorsa da önceden üretilen ürik asitlerin kristal şeklinde eklemlere depolanması ile oluşan ağrılara etki etmemektedir. Gut hastalığına yakalanan hastalarda ağrıları azaltmanın en etkili yolu, doktorun vereceği iğneleri düzenli olarak vurdurmak ve yine doktorun tavsiye ettiği eklem ağrısını azaltan ilaçları kullanmaktır. Gut hastalığı için üretilen ilaçların hiçbiri doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliğine kadar varan ciddi yan etkileri bulunur.

" } ] }