{ "title": "Gut Hastalığı Ameliyatı", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/gut-hastaligi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 08:54:40", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Gut Hastalığı Ameliyatı, gut hastalığı romatizmal yapıya sahip bir hastalık türü olup diğer rahatsızlıklardan faklı olarak belirli zamanlarda ortaya çıktığı görülür. Genellikle ayak kısmının baş parmağında oluşan iltihapla kendini ortaya çıkarır. Oldukça rahatsız edici bir hastalık türü olan gut için kesin bir tedavi türü söz konusu değildir. Bunun yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra Uzman hekimler tarafından önerilen ilaçların kullanılmasıyla yok edilmesi mümkündür. Ancak gut rahatsızlığı için ameliyat tedavisinin uygulanması pek yaygın değildir. Gut hastalığı erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Gut hastalığın görülme yaş aralığı 45-60 arasında değişmektedir. Kadınlarda özellikle menopoz dönemine girildiği zaman kendini belli etmektedir. Genç bireylerde ise görülme ihtimali oldukça düşüktür.

Gut hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Gut hastalığının tedavi edilmesi genel itibariyle iki şekilde mevcuttur. Bunlardan birincisi ilaç kullanımının gerekli olması iken diğeri ise uygun diyet programının uygulanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Gut hastalığı ameliyatı ise pek tercih edilen bir durum değildir.

Gut rahatsızlığının tedavisi hastalığın meydana geldiği evrelere göre farklılık göstermektedir. Örnek verecek olursak bazı evrelerde yalnızca kanda yer alan ürik asit değeri oldukça yüksektir ve atak söz konusu olmaz. Böyle bir durumda kandaki ürik asit düzeyini azaltmaya yönelik hareket etmek gerekmektedir. Uygulanacak olan tedavi sayesinde ürik asit düzeyini azaltıcı ilaçlar Uzman hekimler tarafından hastaya önerilir. Yapılacak olan tedavi sayesinde ürik asit oluşumu azalır ya da dışarı atılımı daha kolay hale gelir. Bu tür hastalar için ilaç tedavisi yöntemi en uygun yöntemdir.

Gut hastalığı ameliyatı nasıl yapılır?

Gut hastalığını yok etmek adına yapılan cerrahi operasyonlar nadiren uygulandığı bilinmektedir. Büyük tofüslerin oluşmasıyla birlikte özellikle de enfeksiyon kapma durumu söz konusu ise eklem içinden yer alan tofüs yapılarının varlığında ya da tofüslerin bedenin tehlike meydana getirecek bölgelerinde oluşması sonucunda ameliyat ile tedavi yapılması en uygun durum olacaktır.

Zararlı halde bulunan tofüslerin yok edilmesi adına hastanın ameliyat olması önemli bir husustur. Zira tofüsler aynı zamanda beyin dışında tüm vücutta kendini gösterebilme özelliği bulunmaktadır. Bu tehlikenin yok edilebilmesi adına ilaç kullanımı fayda etmeyeceğinden ötürü ameliyat olunması gerekmektedir.

Gut hastalığı ameliyatı sonrası yapılacaklar

Pek az rastlanan durumlardan birisi olan gut hastalığı ameliyatı geçirdikten sonra bazı hususlara dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmediği sürece hastalığın tekrardan ortaya çıkması mümkündür.

Bu yapılan ameliyat operasyonu sonrasında hasta beslenme konusunda oldukça hassas olması gerekmektedir. Zaten bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında ön önemli etken beslenme tarzında görülen dikkatsizlikler sonucunda oluşmasıdır. Bireyin beslenme alışkanlıkları bu hastalığa yakalanma riskini daha da arttıracaktır. Bunun önüne geçmek adına tüketmiş olduğumuz besinlere dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle de alkol ve sigara gibi sağlığa zarar veren durumları tamamıyla hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir. Aksi halde tekrardan bu rahatsızlığa yakalanma riskimiz oldukça yüksektir.

Bunun yanı sıra Uzman hekimin denetimi altında ve diyetisyeninizin önerileriyle hazırlanmış olan diyet listesini kontrollü ve düzenli bir biçimde uygulamak gerekmektedir. Hangi tür besinleri tüketmemiz gerektiği oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra hangi tür besinleri tüketmememiz konusu da hassas bir durumdur. Özellikle de aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra şekeri de azaltmak gerekmektedir.

Alınması gereken bir diğer önlem ise spor ve egzersizlerin yapılmasıdır. Ayağımıza zarar vermediğimiz sürece doktorumuzun bize önermiş olduğu her türlü sportif faaliyeti uygulamamız mümkündür. Bununla birlikte özellikle de sabah vakitlerinde uyandığımız zaman birtakım egzersizler de yapmak ayak sağlığımız için oldukça önemlidir.

Gut hastalığı ameliyatı sonrasında tekrardan aynı sorun baş göstermesi halinde, yan etkiler söz konusu olduğunda ya da ameliyat sonrasında kullanılan ilaçlar herhangi bir yan etki gösterirse eğer kesinlikle ihmal edilmeden bir an önce doktora danışmak gerekmektedir.
" } ] }