{ "title": "Gut Diyeti", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/gut-diyeti.jpg", "date": "19.01.2024 14:32:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gut diyeti, gut hastalarının uymaları gereken beslenme düzenidir. Romatizmal bir hastalık olan gut, hastalar açısından oldukça ağrılıdır. Bu hastalık romatizmal hastalıklar arasında en fazla ağrıya neden olur. Hastaların en çok ayak baş parmağında etkili olur. Buna neden kanda olan ürik asit seviyesinin artması, böbreklerden ürik asidin az atılması ya da ürik aside dönüşen besinlerin aşırı miktarda tüketilmesidir. Kanda ürik asit oranı yükseldiğinde, eklemlerde kristal birikimi olur. Bu kristaller cam kıymığı, iğne gibi olduklarından, kaslara, kemik dokusuna, sinirlere olumsuz etki yaparak, hastalarda şiddetli ağrılara neden olur.

Gut hastalığı en fazla erkekleri etkiler. Hastaların %95 kadarını yaşları 40-50 arasındaki erkekler oluşturur. Kadınlar ise gut hastalığından nadir etkilenir. Kadınlar daha çok menopoz döneminde gut hastası olur. Gut hastalığını tetikleyen etkenler arasında genetik yatkınlık, beslenme hataları, alkolün fazla tüketilmesi ve fazla kilolu olmak gelir. Gut hastası kişiler bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların arasında kızarmış ve kavrulan besinler ilk sıralarda yer alır. Çünkü yağın yanmasıyla birlikte içindeki E vitamini kaybolmakta ve eklemlerdeki iltihap artmaktadır.

Gut hastaları fazla kilolarından mutlaka kurtulmalıdır. Bu serum ürik asit seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Gut diyeti yapıldığı zaman düşük kalorili bilinçsiz diyetlere rağbet edilmemelidir. Bunlar kas yıkımına neden olduklarından, kandaki ürik asit miktarının artmasına neden olur. Diyetisyen eşliğinde, haftada en fazla 1 kilo verecek şekilde diyet uygulanmalıdır. Gut diyeti sırasında bağışıklık sisteminin güçlenmesi içinde, koyu renkli sebzelerin, C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Diyet yapılırken suyun bol miktarda içilmesi kandaki ürik asit seviyesinin azalmasını sağlar. Gut diyetinde bazı besinlerin yenmesinde sakınca bulunurken, bazıları belirli oranlarda tüketilebilir. Bunlara dikkat edilirse hastaların yakınmaları azalır.

Gut diyetinde tüketilebilecek yiyecekler
Gut diyetinde tüketilmemesi gereken yiyecekler
Gut diyeti için örnek menü

Sabah kahvaltısı: Domates, salatalık, 1-2 dilim mısır ekmeği, 5 adet siyah zeytin, 2 kibrit kutusu yağsız beyaz peynir, 1 su bardağı yarım yağlı süt.

Ara öğün: 1 adet elma, armut gibi mevsim meyvesi.

Öğle yemeği: 6 yemek kaşığı yenebilecek sebzelerden yapılmış yemek, 60-70 gram az yağlı tavuk, hindi gibi etler, 2 dilim beyaz ekmek, 6 yemek kaşığı az yağlı pilav, 1 su bardağı az yağlı yoğurt ya da ayran.

Ara öğün: 2 adet grissini, 1 adet şeftali, elma gibi mevsim meyvesi.

Akşam yemeği: Patlıcani kabak gibi gut diyetine uygun sebzelerle yapılmış 6 yemek kaşığı yemek, 1 dilim mısır ekmeği, 1 kâse az yağlı yoğurtla yapılan cacık, yeşil salata, 1 kâse baklagil çorbası tercihen mercimek çorbası.
" } ] }