{ "title": "Gut Atakları", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/gut-ataklari.jpg", "date": "21.01.2024 08:31:06", "author": "Kadem Atay", "article": [ { "article": "Gut atakları, gut romatizma ile gelen bir hastalıktır. Daha çok eklemlerde şişme, kızarıklık ve ağrının ortaya çıkmasıyla oluşur. Gut hastalığı eskiye göre daha çok karşılaştığımız bir hastalık haline gelmiştir. Karaciğeri yağlı, beli geniş ve büyük göbekli kişilerde ürik asit artışı ve gut hastalığı daha fazla görülür.

Gutu tetikleyen olaylar, Ürik asit artışı ve gut atakları damarları tehdit eder ama en çok eklemlerde sorun yaratıyor. Eklemlerde biriken ürik asit kristalleri gut ataklarına sebep olmaktadır. Ağrılı ataklar genelde aniden çoğu zaman ise ağır bir yemekten, fazlaca alkol alımından sonra ortaya çıkıyor. Ayrıca yeni geçirilen bir ameliyat, ateşli hastalık, ruhsal travmalarda atakları tetikleyebiliyor. Genellikle tek atakta sadece bir tane eklem tutuluyor ve aynı anda ikisinin de tutulması ise nadir bir durum olarak görülüyor. Gut ataklarına en çok eklem ayak kök eklemidir. El, ayak ve diz bilekleri de sık tutulabilir ve gut ataklarından etkilenebilir.

Nasıl engellemeliyiz, gut hastalığı ve gut atakları yeme içmeyle alakalıdır. Bundan dolayı ürik asit yüksekliğini kontrol etmenin tek yolu ilaçlar olmuyor. Yaşam şeklinden de biraz değişiklik yapmakta fayda oluyor. Örnek olarak aşırı tatlı meyve, şeker, meyve suyu tüketimini kontrol altına almak gerekiyor. Sakatlar, mayalı yiyecekler, kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri sınırlanıyor, alkol ve kuruyemişler ise olabildiğince azaltılıyor. Şişman hastaların ise kilo vermelerin de büyük fayda görülüyor. Şeker hastalarında ise kan şekeri ayarına dikkat ediliyor.

Hastalık yaş aralıkları, Gut hastalığı herhangi bir yaş aralığında gerçekleşebilen bir hastalık türüdür ama genellikle 40-50 yaş aralığındaki erkekler bu hastalığa daha da fazla yakalanırlar. Bunun yanında bayanlarda da gut hastalığına rastlanabilir.

Tedavi yöntemleri, Gut hastalığında tedavi esas olarak ilaç tedavisiyle ve diyet alışkanlığındaki değişiliklerle yapılmaktadır. Buradaki hedef ağrının azaltılması, iltihap süresinin azaltılması ve eklem hasarından korunmak olarak söylenebilir.
" } ] }