{ "title": "Ayakta Gut Hastalığı", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/ayakta-gut-hastaligi.JPG", "date": "18.01.2024 22:46:31", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Ayakta Gut Hastalığı, Gut hastalığı, romatizmal bir hastalıktır. Diğer hastalıklardan farkı ise zaman zaman ortaya çıkar ayak baş parmağında daha çok görülür ve iltihaplı bir hastalıktır. Gut hastalığının kesin bir tedavisi de maalesef yoktur. Bu hastalık kadınlara göre erkeklerde daha fazla görülür. Kadınlarda menopoz dönemlerinden sonra kendini gösterir. Erkeklerde ise 40-60 yaş arasında ortaya çıkar. Halk arasında bu hastalığa zengin hastalığı da denir, çünkü genellikle et ve et ürünleri bu hastalığı tetiklemektedir.

Gut hastalığı neden olur?

Bu hastalığın nedeni, vücuttaki ürik asit miktarının dokularda ve kanda artmasıdır. Kronik böbrek iltihabı olanlar, idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerde ürik asit miktarı da artar ve gut hastalığının oluşmasına neden olur. Bu hastalıkta yüksek tansiyon, obezite ve şeker hastalığı da tetikler. Gut hastalığı da birçok hastalık gibi kalıtsal olabilir. Gençlerde nadiren görülen bu hastalık yaş ilerledikçe görülme oranında da artış olmaktadır. Bir de gut hastalığına neden olan alkol, sigara ve şişmanlıkta gut hastalığının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Ayrıca gut hastalığı olan kişiler kırmızı etten uzak durmalı, kabuklu deniz ürünlerini de fazla tüketmemeliler. Bunların yerine B vitamini açısından zengin gıdalar ve kahve tüketmeye özen göstermeliler.

Gut hastalığının belirtileri nelerdir?

Gut hastalığı genellikle ataklar halinde ortaya çıkar. Eklemlerde şişme ve ağrı olur, özellikle gut hastalığı ayak baş parmağında görülse de ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde de görülür. Ataklar çok şiddetlidir, parmaklarda kızarma, şişme ve ağrı meydana gelir. Bu ağrılar o kadar şiddetlidir ki gece tuttuğu zaman insanı uykusundan bile uyandıracak kadar rahatsız eder. Bu hastalık geçmiş gibi görünse de zaman zaman atak yapabilir. Tekrarlama oranı çok yüksektir. Gut hastalığı ancak yapılan kan testinde vücuttaki ürik asidin yüksekliğinden anlaşılır. Eklemlerde hareket etme zorluğu yaşanır, eklemlerde şekil bozukluğu görülür ve hatta bu şekil bozuklukları da eklemlerin hareket etme etmesini ve görevlerini yerine getirememesine sebep olur.

Gut hastalığı nasıl tedavi edilir?

Gut hastalığı olanlar veya gut hastalığı riski olan kişiler, alkolden uzak durmalı bol sebze ve meyve tüketmeleri gerekir, ayrıca gut hastalığı olan insanlar süt, yumurta, peynir ve bol su içmeleri gerekir. Bunun yanı sırada et ve balık ürünlerinden de uzak durmaları gerekir. Ayrıca gut hastalığı olan kişiler uygulanan ilaç tedavilerini de düzenli olarak kullanmalı ve bir hekime danışmadan bırakmamalıdırlar. Çünkü gut hastalığı böbrek yetmezliğine de yol açmaktadır. Ayaklardaki bu gut hastalığı tedavi edilip önlem alınmaz ise sakatlığa da sebep olmaktadır.
" } ] }