{ "title": "Akut Gut Artriti", "image": "https://www.gut.gen.tr/images/akut-gut-artriti.jpg", "date": "20.01.2024 05:11:25", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Akut Gut Artriti, En çok da ayak baş parmağını etkileyen bir tür eklem iltihabı olan akut gut artriti, kanda bulunan ürik asit oranının artması nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Fakat bilinmelidir ki kanda ürik asit oranı yüksek olan her insan akut gut hastası değildir. Kanda bulunan ürik asidin birikerek eklemlerde kristalleşmesi ağrı ve şişlik oluşmasına neden olur ve bu hastalık çoğunlukla fazla bir uyarı vermeyerek ani bir şekilde gelişir. Genellikle ilk önce ayak başparmağı eklemini ve ayak ve el bileklerinde de oluşabilir. Erkeklerde daha sık görülen akut gut artriti, genellikle 40-65 yaş arasındaki kişilerde görülür. Bununla beraber özellikle de menopoza giren kadınlarda da görünme olasılığı yüksektir.

Ürik asit oranının yükselme nedenleri, ürik asit kanda çocukluk döneminde gut hastalığı belirtileri veren hastalıklarda enzim anormalliği sebebiyle yükselip dokularda birikebilir. Bunun haricinde lösemi gibi birtakım kan hastalıklarında ve ürik asidin temel maddesi olan purin deinli gıdalar ile aşırı beslenme sonucunda kanda ürik asit oranı artabilir.

Akut gut artriti belirtileri, çoğunlukla ayak başparmağında ortaya çıkan akut gut artriti, eklemlerde ani ve şiddetli gelişen ağrı, şişlik, ciltte soyulma ve cilt döküntüsü, kızarıklık, aşırı derecede hassasiyet ve hareket kısıtlılığı gibi birtakım problemlere neden olur ve ağrılar çoğunlukla gece ya da sabaha karşı hissedilir. Aşırı derecede ağrı durumu yaratan bu hastalık, eklemin üzerindeki derinin kızarmasına ve hatta bazen morarmasına bile neden olabilir.

Akut gut artriti ne tetikleyen nedenler, aşırı alkol kullanımı ve kırmızı et tüketimi, ani ve şiddetli geçirilmiş olan bir hastalık, çeşitli eklem travmaları, aspirin ve idrar söktürücü gibi birtakım ilaçlar, yanlış diyet uygulamaları, aşırı beslenme ve cerrahi operasyon geçirme gibi nedenler akut gut artriti hastalığını tetikleyen nedenler arasında sayılabilir.

Akut gut artritinin tanısı, muayenede doktorun şikâyetleriniz ile ilgili birtakım sorular sorması ile kolayca konulabilir. Aynı zamanda doktorunuz kandaki ürik asit oranını görmek için kan tahlili isteyebilir. Daha sonra doktorumuz akut gut artritini diğer eklem romatizma tiplerinden ayırmak için muayenelere devam eder ve artritin tipini saptamak amacıyla tutulan eklemden sıvı alıp kristal yönünden inceleme yapabilir.

Akut gut artriti tedavisi, bu hastalığın tedavisi genel olarak ilaç tedavileri ve birtakım diyet alışkanlıklarında yapılacak olan değişiklikler ile yapılabilir. Tedavilerdeki amaç, iltihap süresini azaltmak, tekrarlayacak olan ataklardan ve eklem hasarlarından korunmak ve birtakım diyet programları hazırlayarak hastanın kilosunun düşmesini sağlamaktır. Akut gut artriti hastalığında ilaç tedavisi olarak, akut ataklarında meydana gelen ağrı ve şişkinlikten giderilmesi amacıyla ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar kolşisin ya da kortizon önerilebilir. Böbreklerde oluşan ürik asit taşı oluşumunu engellemek amacıyla, tekrarlayabilecek ataklardan korumak ya da tofüs tedavisi ya da tofüsü engellemek için doktorun önerebileceğim birtakım ilaçlar kullanılır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların geneli oldukça güçlü ilaçlardır ve bu ilaçların yan etkilerini ve herhangi bir problemle karşı karşıya gelindiğinde ne yapılması gerektiği mutlaka bilinmesi gerekir.

Diyet tedavileri, aşırı şişmanlığın yani obezitenin kandaki ürik asit oranının yükselmesi nedeniyle kilo vermek amacıyla kesinlikle doktorla görüşülmeli ve diyet tedavisi uygulanmalıdır. Diyet tedavilerinde beslenmede sınırlı olunmalı, aşırı derecede protein içeren besinler kandaki ürik asit oranını artıracağı ve gut ataklarında neden olabileceği için aşırı miktarda tüketilmemeli, alkol kullanımı bırakılmalı, az tüketilen sıvının böbreklerde ürik asit kristalleri birikmesine sebep olabileceği için bol miktarda sıvı alınmalı ve doktorun uygulayacağı diyet programına uyulmalıdır. Kırmızı et, böbrek, et suyu, karaciğer, sardalya, beyin ve hamsi gibi besinlerin ürik asit düzeyini artırması nedeniyle aşırı miktarda tüketilmesi önerilir.

Akut gut artriti cerrahi tedavi, ilaç ve diyet tedavilerinin yanı sıra akut gut artritinde nadiren cerrahi tedavi de uygulanabilir. Cerrahi tedavi, büyük tofüslerin olduğunda ve özellikle de enfeksiyon durumunda ya da tofüslerin vücudun tehlikeli olan bölgelerinde meydana gelmesi durumunda uygulanabilen bir yöntemdir.
" } ] }